To danie jednogarnkowe nie zawiera mięsa, a syci i rozgrzewa. Przepis jest banalny
O tym, że dania jednogarnkowe bez mięsa też mogą być sycące, przekonałam się już nie raz. Gdy robi się chłodniej, sięgam po potrawy wywodzące się z kuchni indyjskiej, w której oprócz pieczonych w piecu mięs królują potrawy wegetariańskie. Dal z czerwonej soczewicy to jedna z pyszniejszych propozycji, a jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Rodzina zajada się nim z ochotą, więc zwykle od razu robię większą porcję. Jeśli jeszcze nie znasz tego pożywnego dania, gorąco polecam spróbować.
Jak zrobić rozgrzewające danie jednogarnkowe?
Zrobienie indyjskiego dalu to przysłowiowa bułka z masłem. Potrzebujesz tylko podsmażyć cebulę i czosnek wraz z przyprawami, a potem ugotować z nimi czerwoną soczewicę. W trakcie dodasz jeszcze przecier pomidorowy i mleko kokosowe z puszki. W ten prosty sposób w mniej niż godzinę zrobisz pożywną potrawę o przyjemnym aromacie i kremowej konsystencji. Nasyci cię na długi czas.
Przepis: Dal z czerwonej soczewicy
Pyszna i rozgrzewające danie jednogarnkowe bez grama mięsa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Indyjska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 372 w każdej porcji
Składniki
- 500 g czerwonej soczewicy
- 800 ml passaty pomidorowej
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 4 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 3/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebule oraz czosnek obierz z łupin, posiekaj. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
- Smażenie warzyw i przyprawNa dnie większego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, przyprawę garam masala, obie papryki, kolendrę i kmin rzymski. Smaż 1-2 minuty.
- Gotowanie dal z czerwonej soczewicyWrzuć soczewicę i zalej ją wodą. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej passatę pomidorową i podgrzewaj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj jeszcze mleko kokosowe i podgrzewaj całość do zgęstnienia (5 minut). Dopraw solą oraz pieprzem.
Jak podać dal z czerwonej soczewicy?
Indyjskie danie jednogarnkowe doskonale smakuje z ugotowanym na sypko ryżem basmati, chlebkami naan lub placuszkami roti. Niektórzy moi bliscy zajadają je też z kajzerką lub bagietką i twierdzą, że im smakuje. Pieczywo niewątpliwie pomaga w wyczyszczeniu talerza, więc nie namawiam ich do zmiany dodatków.
Inne warianty bezmięsnego dania jednogarnkowe
Do dalu z czerwonej soczewicy wrzucić swoje ulubione warzywa. Sprawdzą się m.in. papryka, marchew, kalafior i szpinak. Dodaj je w takim momencie, by na koniec gotowania dalu były miękkie. Paseczkom papryki lub liściom świeżego szpinaku wystarczy już 3-5 minut. Talarki marchewki będą potrzebowały około 5-10 minut, a spore różyczki kalafiora nawet kwadransa.
Jeśli chcesz, by twoje danie było kremowe, zblenduj część potrawy tuż po przyrządzeniu. Możesz też zmiksować ją w całości. Ten patent będzie szczególnie przydatny, jeśli rzadko jadasz strączki, bo rozdrobnienie pomaga w ich strawieniu. Dal z czerwoną soczewicą będzie miał ciekawszą teksturę i więcej białka, jeśli wrzucisz do niego pokrojone w kostkę wędzone tofu lub tempeh. Możesz go również zaostrzyć, wsypując więcej ostrej papryki albo podsmażając świeże chili wraz z czosnkiem i cebulą.